Cara Mengetahui Ciri-ciri Orang Sedang Berbohong


Q Beritakan - Pernah dibihongin atau membohongi orang.!?, hem... Semoga saja enggak pernah ya sobat kuberitakan. Tapi gak yakin deh pasti pernah membohongi atau dibohongi sama orang. Ya sekalipun itu kadarnya kecil, misalkan membohongi orang tua waktu masih sekolah dulu, Bohong iuran ini itu, beli buku ini itu padahal buat traktir pacar waktu SMP dulu xi xi xi.... Pengalaman Admin sih... Hek kkkkk...

Nah berikut ini ada beberapa tips Cara Mengetahui Ciri-ciri Orang Sedang Berbohong terhadap kita, buat jaga - jaga aja siapa tau ada yang berminat buat bohongin kita. Untuk megetahui seseorang berbohong atau tidak diperlukan tehnik atau tips trik berikut untuk mengetahui tanda-tanda seseorang lagi berbohong. Berikut Tanda - Tanda Seseorang Berbohong, yuk kita simak bersama dan semoga bermanfaat.


 • Tidak mau menatap mata Hal yang paling biasa apabila seseorang berbohong adalah dengan melihat wajah mereka. Terutama di mata. Biasanya orang yang sedang berbohong tidak mampu  menatap mata dengan anda. Si dia juga semakin sering mengerdipkan mata. Biasanya seseorang akan berkedip sebanyak 15 hingga 20 kali semenit tetapi dalam keadaan malu, tegang dan berbohong, kadar stres yang meningkat akan menyebabkan si dia lebih banyak mengerdipkan mata.
 • Perubahan suaraCiri-ciri pembohong boleh didengari dari pada nada bicaranya, jika sedang meninggi, artinya sebuah dusta sedang diceritakan. Selain itu lihat juga suaranya yang tegang dan jeda yang cukup lama.
 • Menggaru-garukan bagian tubuh.Cara paling mudah mengetahui seseorang berbohong  adalah melalui gerakan tangan. Kebanyakan pembohong tidak banyak menggerakkan tangan. Biasanya tidak kurang lima kali perbuatan menggaru-garu tubuhnya.
 • Menyentuh hidungApabila si dia bercakap dengan anda dan kerap menyentuh hidung yang tidak gatal, sebenarnya ada sesuatu yang disembunyikannya.
 • Mengalihkan Pembicaraan.Orang yang berbohong perlu berfikir sebentar untuk melakukan pembohongan.Berfikir terlalu lama, berdehem, batuk dan sebagainya merupakan tanda-tanda bahwa orang tersebut mungkin berdusta.
 • Gagap Apabila seseorang yang bercakap lancar dan licin tiba-tiba gagap merupakan tanda-tanda sedang mengalami tekanan emosi. Sekiranya tiada apa-apa petunjuk bahawa tekanan ini disebabkan perkara lain seperti sedih, pilu, marah dan sebagainya, kemungkinan besar orang tersebut berbohong. Jadi, jika anda bertanya pada teman lelaki/suami anda dan sidia gagap untuk menjawabnya, maka anda tahu membuat kesimpulan atas tindakannya itu.
 • Gerakan KakiKetika pembohong sedang berdiri, kaki mereka mula mengetuk ke tanah. Semasa pembohong sedang duduk, maka kemungkinan besar dia akan mengayun-ayunkan kaki mereka.
 • Resah Orang yang berdusta kerap gelisah dan mengubah-ubah posturnya. Apabila seseorang yang dalam keadaan tenang tiba-tiba sahaja menjadi resah dan tidak senang duduk apabila berhadapan dengan sesuatu soalan, ini berkemungkinan merupakan bahawa seseorang itu sedang berbohong.
 • Menutup mulutAda setengah orang meletakkan tangan diatas mulut mereka apabila berbohong. Ini merupakan satu tindak balas automatik yang lahir dari segi psikologi kerana dari kecil lagi sudah dididik untuk tidak berbohong. Apabila mulut mengeluarkan kata-kata dusta, tangan cuba menghalangnya.
 • Muka kelihatan bingung.Si pembohong akan memikirkan tentang kesalahannya pada waktu yang sama. Hal ini akan mengganggu perhatiannya dalam percakapan tersebut. 
 • Berpikir lama untuk menjawab pertanyaan secara spontanSeseorang yang senang berbohong, kerapkali sudah menyediakan pelbagai versi cerita dalam pikirannya sebelum bertemu dengan orang yang akan dibohongi agar semuanya berjalan sempurna. Untuk mengetahuinya,coba anda melontarkan pertanyaan spontan yang tidak dapat dibayangkan. Orang yang berbohong selalunya akan berpikir lama  untuk menjawab pertanyaan seperti ini.
 • Cerita Panjang LebarOrang yang selalu berbohong biasanya cukup pandai mengarang cerita sehingga kadang-kala langsung tidak masuk akal. Mereka juga kerap memanjangkan cerita yang ringkas. Mereka yakin bahawa anda akan percaya dengan cerita panjang yang disampaikannya. Oleh itu waspadalah pada mereka yang suka melebarkan cerita yang pada dasarnya mudah sekali untuk disampaikan.
 • Enggan Duduk BerdekatanKeengganan seseorang duduk berdekatandengan anda juga boleh menjadi tanda dirinya sedang berbohong. Akibat rasa bersalah, pembohong sejati tidak suka berdekatan dengan orang dibohongi.
Nah.! Demikian sedidikit tips Cara Mengetahui Ciri-ciri Orang Sedang Berbohong, semoga artikel ini bermanfaat dan salam sukses selalu dari Q Beritakan.

1 Komentar

 1. wah harus di pelajri nih biar tahu ketika seseorang sedng berbohong apa enggak :) hal umum nya sih orang berbohong suka gugup ya :)

  BalasHapus
Lebih baru Lebih lama